Dew as a sustainable non-conventional water resource: a critical review - CEA - Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Environmental Reviews -Ottawa- National Research Council Année : 2015

Dew as a sustainable non-conventional water resource: a critical review

Résumé

Over the last 20 years, dew harvesting has evolved to fruition because of a better understanding of its physics, thermodynamics, and the radiative cooling process of condensing substrates. Although resultant yields are relatively small, dew positions itself as a viable water resources supplement because it occurs naturally and frequently in many locations globally, particularly in the absence of precipitation or when more traditional water sources are subject to depletion. Moreover, dew water is generally potable, especially in rural locations, where it is most beneficial. This review summarizes dew harvesting research achievements to date including formation processes, collection in various environments, prediction models, water quality, and applications. The paper concludes with outlining existing gaps and future research needs to improve the understanding and performance of dew harvesting in the context of adaptation to climate change.
Au cours des 20 dernières années, la collecte de la rosée s’est améliorée, suite à une meilleure compréhension de sa physique, de sa thermodynamique et des processus de refroidissement par radiation des substrats de condensation. Bien que les rendements qui en résultent soient relativement petits, la rosée constitue un supplément viable en ressource hydrique, puisqu’elle apparaît naturellement et fréquemment dans plusieurs situations, surtout en absence de précipitation ou lorsque les sources traditionnelles d’eau sont sujettes à l’épuisement. De plus, l’eau de rosée est en général potable, surtout dans les milieux ruraux, où elle est grandement bénéfique. Les auteurs résument les réalisations scientifiques à ce jour, incluant les processus de formation, la récolte dans différents environnements, les modèles de prédiction, la qualité de l’eau et les applications. On conclut en soulignant les lacunes existantes et les besoins futurs en recherche pour améliorer la compréhension et la performance de la récolte de la rosée dans le contexte de l’adaptation au changement climatique.
Fichier non déposé

Dates et versions

cea-01745391 , version 1 (28-03-2018)

Identifiants

Citer

Marlene Tomaszkiewicz, Majdi Abou Najm, Daniel Beysens, Ibrahim Alameddine, Mutasem El-Fadel. Dew as a sustainable non-conventional water resource: a critical review. Environmental Reviews -Ottawa- National Research Council, 2015, 23, pp.425-442. ⟨10.1139/er-2015-0035⟩. ⟨cea-01745391⟩
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